André Marfaing

f. 1925-1987, Toulouse
Billedkunstner, grafiker, tegner


Uddannelse
André Marfaing begynder først sin karriere indenfor jurastudiet. Han får sin licens i hjembyen Toulouse, men er så fascineret af at male, at han springer fra sine studier og flytter til Paris for at blive kunstner.

Biografi
I 1950’erne, udvikler hans billedsprog sig fra det figurative til det abstrakte. Mødet med kunstnere som Pierre Soulages, Maurice Esteve og Gerard Schneider bliver afgørende for hans udvikling, og i 1956 indgår han en kontrakt med Galerie Claude Bernard i Paris, hvor han i maj 1958 får sin første soloudstilling. I 1959 modtager Marfaing prisen Jeune Peinture for unge, lovende kunstnere. I 1962
inviteres han til at repræsentere frankrig på Venedig Biennalen sammen Serge Poliakoff, Jean Messagier, og Alfred Manessier. I 1964 slutter han sig til Albert Bitran, Jacques Doucet, Roger Edgar Gillet, Bengt Lindström og a href=”/yasse-tabuchi/”>Yasse Tabuchi blandt John Pollacks kunstnere hos Galerie Ariel. Op igennem 1970’erne udstiller han både i Paris og i udlandet. I den første periode maler han i olie. Strukturen består ofte af voldelige gestus, men besidder stadig en stringent opbygning. Fra 1971 eksperimenterer han med teknikker i akryl, bl.a. på papir. Ofte er hele lærredet dækket af den sorte farve med kun få, hvide glimt. Der skabes en dramatisk rytme i vekselvirkning mellem det mørke og lyse i billedet. Impressionisterne sagde, at farven sort ikke eksisterede i naturen og forbød brugen af den på deres palet. Af samme grund, begynder André Marfaing udelukkende at bruge den. I den moderne franske kunst, gik han sine egne veje.

Udvalgte udstillinger
Musée du Luxembourg
Biennale de Paris
Galerie Berthet Aittouarès
Musée de Cahors Henri-Martin
Nationalbiblioteket i Paris
Civica Galleria d’Arte Contemporanea
Musée départemental Zadkine Les Arques
The Museum of Fine Arts, Houston

Udvalgte repræsentationer
Melt National of Contemporary art
Abbey of Beaulieu i Rouergue
Museum of Chateauroux
Museum of Modern Art i Haïfa
Museum of Modern Art, Paris
Museum of Liege
Museum Cantini, Marseilles
Museum of Roanne
Museum of Skopje
Museum of Strasbourg
Museum of Augustins, Toulouse
Det Kongelige Bibliotek, Belgien
Bilbiothèque Wittockiana
Museum of Quebec
Nederlands Rijksmuseum