Bengt Lindström

f. 1925-2008, Sverige
Billedkunstner, grafiker

Uddannelse
1944-1946 Isaac Grünewald Kunstskole, Stockholm
1946-1947 Det Kongelige Kunstakademi, København

Biografi
Bengt Lindström vokser op i landsbyen Storsjökapell, en lille afsides landsby i Laplands Norrland-provins på knap 200 indbyggere. Det mægtige bjerglandskab som emmer af myter om hekse, trolde og åndemanere sætter et tidligt præg på Lindströms fantasi. Som barn oplever han et tæt fællesskab til Samerne, som indvier ham i deres magiske ritualer. Som tiårig forlader han Storsjökapell til fordel for kystbyen Harnösund, hvor han for første gang begynder at male. I 1944 begynder Bengt Lindström ved Isaac Grünewald Kunstskolen i Stockholm. Allerede året efter, skifter han over til Kunstakademiet i København, hvor han studerer ved Aksel Jørgensens tegneskole. Han flytter til Paris i 1947 for at studere under André Lhote og Fernand Léger.

I årene 1953-1967 forfiner han sit grafiske arbejde i tæt samarbejde med trykkeren Christian Bramsen. I Atelier Clots værksted, som har samarbejdet med kunstnere som Impressionisterne, Edvard Munch og Asger Jorn, finder han en læremester, hvor de håndværksmæssige traditioner bliver holdt i hævd. Han udstiller flere gange med gruppen Nouvelle Figuration, og begynder et samarbejde med Galerie Ariel. Bengt Lindström bliver gode venner med flere kunstnere indenfor COBRA-gruppen som han møder under sine ophold i København.

Lindström møder Børge Birch første gang i 1965, hvor han introduceres af sin gode ven Asger Jorn. Børge tilbyder ham straks den første soloudstilling i København samme år. Lindström deltager herefter ved flere af COBRA-gruppens udstillinger i Galerie Birch, men bliver ikke direkte en del af gruppen, til trods for de ekspressionistiske elementer de har til fælles. Han kan bedst beskrives som en ener, utæmmet i ordets fineste forstand.

I 1983 udstiller han syv monumentale værker på 3 x 2.5 meter ved Museet for Kunst og Historie i Stockholm. Værkerne udforsker mytiske temaer, inspireret af Nordisk mytologi. I 1997 går han i Asger Jorns fodspor og begynder arbejde i Albisola, Italien. Her fuldfører han en 30-meter høj fresco for byen Örebro. Vægrelieffet er én af mange udsmykinger Sverige og Lapland-området. Som kun ganske få kunstnere, når Lindström inden for sin egen levetid at blive et af Sveriges mest celebrerede kunstnere. Værkerne vidner om en nærmest spirituel skabelsesproces fremmanet af en behersket vildskab. Billederne er dramatiske og kontrastfyldte flader, fyldt med forvrængede figurer i et udefinerbart rum. De mytiske elementer kan spores tilbage til Norrland, hvis fjelde Lindström ofte vandrede som barn.

Udvalgte udstillinger.
Galerie Rive Gauche, Frankrig
Arte Galleria, Italien
Art 77, Galerie ABCD, Washington USA
Centre Culturel Montevideo, Uruguay
FIAC, Paris
Trevisan Gallery, Canada
Pierre Cardin, New York USA
Opus Gallery, Miami USA
Galeria Arcano, Portugal
Galeria Lucas, Spanien
Musée de Brest, Frankrig
Lineart Gent, Belgien
Galerie Raab, London
Galerie Bogerd Fine Art, Holland
Galerie Seibu, Japan

Repræsenteret på bl.a. følgende museer
Carnegie Museum of Art
Centre Pompidou
Musée d’art Moderne, Paris
The Tate, London
Edmonton Museum, Canada
Aachen Museum, Tyskland
Musée d’Ostende, Belgien
Musée de Lucerne, Schweiz
Moderna Museet, Stockholm

Repræsenteret på følgende danske museer
Randers Kunstmuseum
Museum Jorn
Louisiana