John Christoforou

1921 – 2014, født i London i England
Billedkunstner

Uddannelse
John Christoforou er uddannet på Athens Academy of Fine Arts, hvor han inspireres af græsk og byzantinsk kunst.

Biografi
John Christoforou begynder meget tidligt at tegne og det er en nabo til familien, der allerede i 1935 opdager den unge drengs talent og senere financierer hans uddannelser. I 1941, under 2. Verdenskrig, tjener den unge John Christoforou en fireårig værnepligt i The Royal Air Force, både i luften og på havet over det Indiske Ocean, hvor han deltager i redningsaktioner af ofre for krigen og cykloner. Efterfølgende dedikerer Christoforou sin tid til at male, hvor han samtidig opdager og udforsker den moderne og nutidige kunst ved besøg på de vigtigste museer i London. I kunsten føler Christoforou sig hjemme, og gennem kunsten kan han bearbejde sine traumatiske oplevelser og indtryk fra krigen. Her begynder et livslangt arbejde med at fortælle menneskets historie gennem kunsten.

Voldsomme poetiske personager
Christoforous motiver er oftest personager, der skildrer menneskets indre sindsstemninger. Teknisk forgrener Christoforous maleri sig i to afarter, hvor han både viser en voldsom og dynamisk abstraktion over figuren, men også viser et mere stringent og komponeret maleri. Sidstnævnte betegnes ”maskinbilleder”, der alle tager deres afsæt i Christoforous eget liv og oplevelser under krigen. Her møder betragteren tomme ansigter og uniformerede kroppe gengivet i stærke og voldsomme farver og ofte en blomst i hjelmen eller andre symbolske og kritiske twists. Med en altid utrolig fornemmelse for elegance i stregen fremstår Christoforous
figurer voldsomme, med blodet sprøjtende fra kroppens afhuggede lemmer og en smerte udtrykt i et skrigende ansigt. I en næsten maskinel streg portrætterer hans maleri på poetisk vis krigens ødelæggende karakter.

Christoforou viser os også, hvordan menneskets indre kan skildres på mere abstrakt vis i store ekspressive penselstrøg, hvor olien lægges på lærredet i tykke, svulstige lag og farverne næsten fletter sig ind i hinanden. Her finder Christoforous abstrakte personager et mere roligt og poetisk udtryk, hvor øjet hele tiden veksler mellem genkendelighed og uhåndgribelige abstrakte penselstrøg. Christoforous malerier fra 1980’erne til 90’erne er gode eksempler på balancen mellem abstraktion og figuration og det er det, der kendetegner kunstnerens værker:

”Menneskets billede har altid været centralt i mit arbejde, men omdannet,
modificeret, forvredet og genskabt. Af to grunde – for at forsøge at give det en
plastisk begrænsning, en visuel kraft og for at udtrykke indre følelsestilstande, der
som regel holdes indestængt i os.”


En anerkendt pioner

I 1949 får Christoforou sin første soloudstilling ved Brook Street Art Gallery i London. Han slår sig ned i arbejderklassedistriktet Shepherds Bush, hvor han starter en meget intens og produktiv periode. Overgangen fra 1950’ernes abstrakte udtryk til et maleri, der genopdager figurationen, er ofte en overset epoke. Med sit maleriske udtryk er Christoforou med til at bære den nye figurative bevægelse frem i malerkunsten. Under navnet La Nouvelle Figuration er Christoforou sammen med Francis Bacon og Willem de Kooning forløber for en ny kunstnerisk bevægelse, der bliver en vigtig overgang fra 1950’ernes abstraktion mod 1960’ernes figuration. Med sine ekspressionistiske figurer og brug af stærke intense farver står Christoforou som en outsider i datidens kunstverden og repræsenterer, ligesom surrealisterne og COBRA bevægelsen, et opgør med det traditionelle maleri. Christoforous maleri følger ikke traditionen grundlagt af de store mestre og ligner heller ikke sine samtidige, hvorfor han stadig den dag i dag kan betragtes som en ener i den internationale billedkunst. I dag har Christoforou haft over tres soloudstillinger på verdensplan og deltaget i over hundrede gruppeudstillinger.

Internationalt format i København
“Christoforou er måske en af de allerstørste, jeg har truffet. Og en dag vil hans billeder blive forstået og eftertragtede. Det er jeg ikke bange for at give fra mig sort på hvidt.”Ordene stammer fra Børge Birch, der i 1980 fortæller om den i dag verdensberømte kunstner John Christoforou. Allerede 20 år før betages Børge Birch af den græske malers fascinerende værker og bringer i 1960 et udvalg af kunstnerens malerier til Danmark.

Og man må sige, at han fik ret: I dag finder man John Christoforous værker på over 30 museer verden rundt – blandt andet på Tate i London, Fonds National d’Art Contemporain i Paris, Museum des 20 Jahrhunderts i Wien og Museum of Art i Seoul. Christoforou modtager prisen fra International Critics Association (ICA) i London og udstiller efterfølgende adskillige steder i Sverige, Belgien, Holland. I 1966 præsenterer Galerie
Birch med stor succes Christoforous første soloudstilling i Danmark efterfulgt af andre i 72-76-80-99-2008-2011.

Udvalgte udstillinger
The Musee Galliera in Paris
FIAC
Musee d Art Contemporain of Dunkirk
Emfietzoglou Foundation i Athen, Grækenland
Athens Galleri
Centre des Arts Plastiques Alert Chanot
Strasbourg Art Fair
Musée des Beaux Arts