Monique Orsini

Se mere om Moniques tilgang til hendes kunst, via denne video:

Monique Orsini
F. 1937, Frankrig 
Maler

“Painting is essential to me, just like breathing.” 

Læremester og elev
Orsini er som barn allerede betaget af kunstens verden, som hun introduceres for gennem sine forældre der arbejder som lærere, men som ynder at male i deres fritid. Som årene går, er Orsini med til adskillige kunsteriske projekter, og vælger at undervise børn i hendes store passion: nemlig kunsten. 

Hun færdes i det kunstneriske miljø i Paris. Hun bliver hurtigt et kendt navn og får mange venskaber herfra. Deriblandt kan nævnes Bram van Velde, Karel Appel, og Pierre Soulages. Disse venner tjener senere som kilder til inspiration og sparring igennem hendes kunstneriske karriere. 

Fra Sverige til Paris
En af hendes venskaber skal dog vise sig at blive tættere og mere betydningsfulde end de andre. Den svenske maler Bengt Lindström får øjnene op for Orsini og påtager sig rollen som lærer og mentor. 

De to udstiller flere gange sammen, og Lindström støtter og inspirerer Orsini, hvilket også kommer til udtryk i hendes egne værker. De to kommer fra meget forskellige baggrunde og har grundet deres ophav i henholdsvis Frankrig og Sverige også et forskelligt indtryk af naturen. Dog er det tydeligt, at de begge er fascinerede af det utæmmede og det vilde som så lader sig beherske og harmoniseres i maleriet. Der hvor de to især adskiller sig fra hinanden, er ved farven. Lindströms farver er hårdere og mere insisterende end Orsinis transparente og lette udtryk. Der hersker ingen tvivl om at de to kunstnere var på mental bølgelængde, og deres kunstneriske ligheder og ikke mindst forskelle er en spændende kunstnerisk beretning om to fascinerende kunstnere – og et uforglemmeligt venskab. 

En sensuel natur 
Lys. Sanser. Farver. 

Monique Orsinis tilgang til maleriet er intim, sensuel, og yderst personlig. Hun finder, det hun søger at udtrykke i naturen. I vindens uregerlige færd, skyernes motivskabende former og vandet, der flyder ind og over de abstrakte landskaber og former som Orsini skaber med sin maling og pensel. Hun betages af det uregerlige og det impulsive som naturkræfterne er. Kun tyngdekraften har en vis form for kontrol over elementernes opførsel. Det impulsive ses i Orsinis penselstrøg – de er svungne, skabt med hele kroppen og dens bevægelser. 

Orsini tilføjer ekspressionismen noget delikat og feminint – hendes brug af farver og deres kompositioner går op i en højere og ambivalent enhed. Kaosset, det vilde, og det utæmmede er sat op i et harmonisk og balanceret kunstnerisk sprog. 

Hendes værker er fulde af dynamik og bevægelse. I værkerne er der både et grafisk udtryk – det er nemt at forestille sig Orsini i sin kunstneriske arbejdsprocess, i fuldstændig kontrol over de udtryksfylde penselstrøg. 

Bengt Lindström blev introduceret til Børge Birch af Asger Jorn i 1965, og har sin første separatudstilling i galleriet samme år. Lige siden har han været et kendt navn i galleriet. 

Vi i Galerie Birch har altid været betagede af Lindströms univers, og det glæder os derfor at kunne slå dørene op for Monique Orsini: en dygtig maler der om nogen deler vores passion og som formår at udtrykke sig med en råstyrke og lidenskab som man skal lede længe efter.