Yasse Tabuchi

f. 1921-2009, Japan
Billedkunstner, grafiker

Allerede i folkeskolen stifter Yasse Tabuchi bekendtskab med teknikkerne indenfor oliemaleri. Her introduceres han også for kobberstik. Under Anden Verdenskrig, bliver han indkaldt til den japanske hær kun sytten år gammel. I 1948 vender han tilbage til Universitet i Tokyo, og færdiggør sine studier i kunsthistorie med en afhandling om den franske kolorisme fra Delacroix til Bonnard. I fagbøgerne opdager han en verden af
inspiration, især hos impressionisterne og Prærafaelitterne. Tabuchi stræber efter en dualistisk tilgang kunsten, som både er teknisk og intellektuel.

I 1951 rejser han til Paris, for at studere ved Sorbonne. I 1953 debuterer han med fire malerier på Salon des Réalités Nouvelles. Tabuchi får hurtigt skabt et navn for sig selv i efterkrigstidens kunstverden med sine abstrakte værker i strålende farver. Her mænger han sig med andre japanske kunstnere samt flere medlemmer af COBRA-gruppen.

Fra sine tidligste parisisk arbejder veksler Tabuchi mellem figuration og abstraktion. Efter at være blevet påvirket af surrealisme, præges formsproget af organiske symboler som afspejler hans opfattelse af universet. Fra 1955 begynder han at eksperimentere med farven, og hans palet bliver mørkere med de vanskeligheder han oplever.

I 1958 inviteres han til at deltage ved en udstilling over japansk abstrakt maleri, arrangeret af National Museum of Modern Art i Tokyo. I begyndelsen af 1960’erne, tager Tabuchi en verdensomrejse til Indien og Japan, hvor han fascineres af Asiens flimrende gyldne toner, som især bruges i de hellige templer. Hans fascination af den gyldne farve er et vigtigt element i hans senere værker, og bruges som et symbol på universel guddommelighed. Figurationen deles ofte i flere sektioner inspireret af japanske skærme.

I 1977 bliver han tilbudt en soloudstilling på Galerie Ariel, Paris. Flere soloudstillinger følger, arrangeret af Kitakyushu City Municipal Museum of Art (1982) og O Art Museum i Tokyo. Tabuchi udstiller primært i Frankrig, Danmark, Belgien og Japan, hvor han udstiller sine nye værker, som består af organiske buede former og flotte farver samt blomsterlignende motiver. Den ekspressionistiske og abstrakte stil i hans tidlige værker afløses af en mere dekorativ stil.

I 1985 tildeles han en orden af den franske regering Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres, for sit bidrag og berigelse til den franske kulturarv. Tabuchi dør i Frankrig i 2009, i en alder af 88. Mange af hans værker er siden doneret til Kamakura museet i Japan samt flere vigtige samlinger verden over.

Udvalgte udstillinger
Palais de Beaux-Arts, Belgien
Galerie Birch 1961 1964 1968 1976 1985 2006
São Paulo Biennalen 1961
Galleria del Naviglio, Italien
Musée de Leverkusen, Tyskland
Carnegie Institute
Stedelijk Museum, Amsterdam
Museum of Modern Art, Tokyo
Musee d’Art Moderne, Paris

Repræsenteret på følgende danske museer
Museum Jorn