Yoshio Nakajima

1940, Japan
Billedkunstner, performance kunstner

Der er langt fra Tokyo til København, og ikke mindst også en lang vej fra at være søn af en landmandsfamilie til at blive en højt respekteret og verdenskendt kunster.
En dybfølt fascination af kunst har været del af Yoshio Nakajimas liv lige siden han var et lille barn og opdagede en bog hvori der var illustrationer af Van Goghs malerier. Som kun 14-årig løb Yoshio Nakajima hjemmefra og til Tokyo – dybt opsat på at blive kunstner, og arbejdede fysiske hårde jobs om dagen for at kunne studere kunst på aftenskole. I sine år som ung mand i Tokyo begynder Nakajima at opbygge sig et netværk af andre kunstnere. Deriblandt kunstnere som Yoko Ono og andre personer i avantgardekunst miljøet – hvilket senere skal vise sig at spille en essentiel rolle i Nakajimas kunstneriske oeuvre. Han slår sig sammen med en meget forskelligartet gruppe af andre kunstnere – poeter, musikere og malere som han sammen med stifter diverse samfundsorienterede grupper, hvis holdninger kommer til udtryk på mange forskellige måder, heraf action painting, gadeteater, kropsmaling og andre udtryksformer med performativitet som sit grundelement.

I 1964 flytter Yoshio Nakajima til Europa for at studere på kunstakademiet i Rotterdam. Dette medfører nye venskaber indenfor kunstbranchen, og det er også i denne sammenhæng at Yoshio Nakajima møder Asger Jorn. Efter en del rejsen rundt i Europa, flytter Nakajima til København og senere til Sverige. I Sverige bliver han optaget på kunstakademiet og kan fortsætte sine studier og bliver også tovholder på den skandinaviske Fluxus bevægelse hvilket giver ham mulighed for at invitere kunstnere fra hele verden på besøg. Nakajima beskæftiger sig med maleri og performance, og i 1968 omdanner han sit atelier til Landala Modern Art Gallery.

I 1977 inviteres Yoshio Nakajima til at spendere tre måneder i Drakabygget med mulighed for at anvende Asger Jorns gamle atelier. Her skaber han en stor multimedie udstilling hvilket senere udmunder i et samarbejde med Jørgen Nash, Lis Zwick og Lars Hård om at etablere det Skånske Kunstakademi. Et akademi der skulle indeholde en mulighed for at dygtiggøre sig indenfor en bred variation af kunstarter.

I Nakajimas kunst ser vi også en masse forskelligartede indtryk. Den japanske tradition sammenblandet med europæisk tradition, der i sit udtryk er let, legende og poetisk. Det store fokus på energi, som både ses i de vibrerende kompositioner, går også igen i motivvalget hvor sole i forskellige farver ofte er synlige. Heraf kommer også hans tilnavn, ”Solens Søn”. Ofte bruges grundfarverne rød, grøn, gul og blå på de hvide lærreder, der også får lov til at komme til syne. Det energiladede udtryk rummer både vildskab og harmoni. En længelsfuld og dog munter jagt på at afbilde det umulige og det flyvske danner rammerne for Yoshio Nakajimas smukke udtryk.

I 1996 har Galerie Birch 50 års jubilæum og dette er også året hvor Yoshio Nakajima holder sin første udstilling i galleriet. Lige siden da, har han haft en strålende og meget produktiv karriere. Han er en yderst anderkendt kunstner og inspirationskilde for mange, og er repræsenteret på mere end 35 gallerier i Danmark og resten af verden.

Udvalgte udstillinger:
Dokumenta 5, Alternative Kassel
Kunstzone, München
Young Biennal, Paris
Krakow Biennal, Paris
Art Fair,Düsseldorf, Basel, Köln, Göttingen
Biennal, Korea
British Biennal
Fluxus Festival Blackburn Museum Engl
CAYC, Buenos Aires
Agora Travelling Exhibition, Argentina
Sidney Biennal
Documenta 6, Kassel
Drakabygget Kuturen Myrstack
Charlottenborg, København
Galerie Birch, København